Søk
  • Stian Andersen

Forhåndsomtale NM innendørs 2020

Laget av Anders Huun MonsenKvinner


60 meter: Et stort antall utøvere er påmeldt den korteste distansen for kvinner, ledet an av Ezinne Okparaebo. Kvinnen som løper for Norna-Salhus har vært landets raskeste kvinne i et drøyt tiår og tok sin første gullmedalje i NM innendørs på 60 meter i 2006. Siden det har det blitt gull i 2008 og 2016. Nok et gull bør Okparaebo sikre seg her. Hun står med en årsbeste på 7.34, mens kravet til VM innendørs er 7.30. Hun har selv den norske rekorden på 7.10 og har tatt både sølv og bronse på distansen under EM innendørs.

I fraværet til Okparaebo har Helene Rønningen fra Tyrving seilt opp som den sterkeste løperen med gull de tre siste årene. Rønningen har en pers på sterke 7.35 fra Nordenkampen, mens hun løp på 7.54 under Bassen Sprint. Får hun til et toppløp kan hun gi Okparaebo god kamp.

Bak disse to kan det fort bli jevnt om medaljene og utøvere som Mari Gilde Brubak fra Trondheim, som har fem medaljer fra tidligere, Nathalie Johnsen fra Skjalg, Alice Ulla Berg fra Dimna og Elin Serine Vik Johannessen fra Lyngdal kan absolutt være med i medaljekampen. De to som seiler opp som de største bronsekandidatene er nok Tonje Fjellet Kristiansen fra Orion og Henriette Jæger fra Aremark, de perset til henholdsvis 7.56 og 7.60 i fjor. Jæger er født så sent som i 2003 og er et utrolig mangekampstalent, som også kan løpe meget fort på kortere distanser.

200 meter: På 200 meter er det Helene Rønningen som må ta på seg favorittstempelet. Hun har den norske innendørsrekorden med 23.41 fra nettopp Bærum i 2018 og tok tre gull på rad 2016-2018. Hun sesongåpnet på distansen under Bassen Sprint med 24.11 og forhåpentligvis kan vi få tider ned mot norsk rekord. Henriette Jæger er påmeldt 200 meter og får hun til et knalløp kan hun faktisk være med å kjempe om gull. Hun har tidligere levert meget solid på øvelsen med bronse fra 2018 og en pers utendørs på 23.79. Den norske juniorrekorden på 200 meter innendørs er forøvrig sterke 23.57 og den satte Rønningen i 2017.

Christine Bjelland Jensen fra Gular er regjerende bronsevinner og har også bronse fra 2013 og 2014, bergenseren må da regnes med i medaljekampen. Skjalgs Elisabeth Slettum er en skikkelig veteran og var tidligere nærmest en spesialist på 200 meter innendørs, men satser nå mer på langhekk som en del av Team Warholm/Alnes. Slettum ble norgesmester på 200 meter innendørs i 2004-2006, 2008, 2013 og 2014. Hun ble norgesmester på øvelsen utendørs i fjor og er en gullkandidat i helgen. Regjerende sølvvinner Marte Pettersen fra Trondheim må naturligvis regnes med, det samme med Tonje Fjellet Kristiansen og Tjalves Kaitesi Ertzgaard.

Ezinne Okparaebo tok bronse på øvelsen i 2006 og for to uker siden løp hun sin første 200 meter innendørs siden den gang. Hun perset til 24.24 og kan kjempe om medalje her.

400 meter: Amalie Iuel gjør sin første opptreden i Tjalve-drakten når hun stiller på 400 meter i helgen. Hun er godt vant med å løpe innendørs gjennom sin college-karriere i USA, men kan faktisk ta sin første NM-medalje på 400 meter innendørs noensinne. Iuel har den norske innendørsrekorden på 52.52 fra 2016 og det blir meget spennende å se hvilken form hun er i nå.

Hennes største utfordrer er Line Kloster fra Vidar. Hun har tidligere uttalt at hun ikke føler seg veldig komfortabel med å løpe innendørs, men har levert meget solid tidligere med totalt syv NM-medaljer på distansen innendørs, der tre er gull. Hennes pers innendørs er 52.78 fra EM innendørs i Gøteborg i 2013, som på den tiden var norsk innendørsrekord. Kloster kunne i forrige uke melde at hun endelig kunne trene maksstyrke igjen for første gang på flere år, noe som lover bra. Det kreves nok at man slår mesterskapsrekorden på 54.09 for å bli norsk mester.

En annen Tjalve-nykommer som kan kjempe om medalje er Sara Dorthea Jensen. Rogalendingen er en habil løper med gull fra 2015 og 2017, i tillegg til to sølvmedaljer. Nora Kollerød Wold fra Fredrikstad åpnet sesongen med pers 55.63 for et par uker siden og kan nevnes, mens flere lovende løpere i Andrea Rooth fra Lambertseter, Kaitesi Ertzgaard og regjerende mester Frida Røe Tærum fra Vidar også kan blande seg inn høyt oppe på resultatlisten.

800 meter: Et lite, men sterkt kvinnefelt skal legge i vei på fire runder. Tjalves Hedda Hynne blir naturligvis soleklar favoritt til å ta sin første tittel i NM på 800 meter innendørs siden 2015, hun vant også i 2012. Tjalve-løperen hadde en bunnsolid sesong i fjor med stort sett bare plasseringer topp 3 og hun kom seg til semifinale i VM i Doha, slik hun gjorde i London i 2017. Hynne har selv den norske innendørsrekorden med 2:01.55 fra 2017 og kravet til VM innendørs er 2:01.50. Det kan ikke forventes så gode tider her, men mesterskapsrekorden til Hynne fra 2015 på 2:07.09 bør absolutt kunne tuktes.

Ull/Kisas Amalie Sæten tar stadige steg fremover og har fått trent med Hedda Hynne på treningsleir nylig. Sørlendingen bør absolutt kunne ta sin første NM-medalje på distansen innendørs i helgen og drahjelpen er trolig bra nok til å senke innendørspersen på 2:09.02.

Bak disse to er det Tjalve-løperne Malin Edland og Solveig Hernandez Vråle som seiler opp som de heteste medaljekandidatene. Edland slo gjennom allerede som 16-åring i 2015 med fantastiske 2:03.44 under Bislett Games. Etter dette har det blitt noen tyngre år grunnet skader, men sølvvinneren fra 2015 viste fin fremgang i fjor og er forhåpentligvis enda sterkere i år. Hernandez Vråle satser langhekk i Team Warholm/Alnes og har nå fått enda en sesong i teamet. Det blir spennende å se hva hun får til på «overdistanse» denne helgen. To lovende juniorer som stiller er Mille Eide Nyhus fra Hamar og Sigrid Wahlberg fra Ranheim.

1500 meter: Amalie Sæten er favoritt på 1500 meter etter at hun perset til 4:16.43 på distansen utendørs i fjor. Hun har bare løpt distansen en gang innendørs tidligere, det var under Nordenkampen i fjor. Persen på 4:28.01 derfra skal hun kunne senke og da kan det fort bli gull. Sæten sin treningsvenninne Malin Edland er den som i utgangspunktet bør kunne utfordre sørlendingen aller tøffest her og da kan hun ta sin første NM-medalje innendørs på 1500 meter.

Haugesunds Kristine Lande Dommersnes løp inn til sølv i 2017 og er regjerende bronsevinner. Det er langtfra utenkelig at det blir nok en medalje for Dommersnes. En annen som kan regnes med i medaljekampen er Christina Maria Toogood fra Sandnes, som har bronse fra 2015 og 2017. Ellers blir det spennende å se Tyrving sin unge Sigrid Alvik, som tok bronse på 2000 meter hinder under European Youth Olympic Festival i fjor.

3000 meter: Runar er kanskje den klubben som har jobbet best med å få opp kvinnelige talenter på mellom-/ og langdistanse de siste årene. To av de lovende løperne stiller opp her i Mari Roligheten Ruud og Andrea Modin Engesæth. Førstnevnte deltok på denne distansen under U20-EM i fjor etter å ha løpt på fine 9:31.18. Modin Engesæth har begynt å løpe lengre distanser de siste par sesongene og har en god avslutning hvis det går rolig underveis. Hun imponerte i terrengløp i fjor høst med sølv i nordisk og begge de to nevnte bør ha gode muligheter til å ta sine første NM-medaljer innendørs. Engesæth har forøvrig aldri løpt 3000 meter tidligere.

2016-vinner Eli Anne Dvergsdal fra Gneist er regjerende bronsevinner og må dermed nevnes, det samme med Ine Bakken fra Gular. Kristine Lande Dommersnes er også en medaljekandidat på denne distansen.

60 meter hekk: Isabelle Pedersen er påmeldt 60 meter hekk. Bergenseren, som løper for BUL, åpnet sesongen i Boston forrige helg da hun løp på 8.06, hennes beste sesongåpning noensinne. Hun hadde en tøff sesong i fjor etter en meget bra sesong i 2018 og hun valgte å avslutte sesongen tidlig. Pedersen har nå hatt en lang og god oppkjøring før denne sesongen, noe som tydeligvis har fungert bra.

Det kan ikke forventes at hun løper ned og tukter sin pers på 7.86, men kanskje kan man se 7-tallet med et toppløp. Pedersen blir naturligvis klar favoritt og hun kan ta sitt første NM-gull på 60 meter hekk siden 2013, hun vant forøvrig også i 2009. Mesterskapsrekorden til Christina Vukicevic på 8.22 fra 2008 lever nok farlig.

Martine Hjørnevik seiler opp som den klare sølvfavoritten etter å ha tatt to strake gull. Hun har en pers på 8.36, som bare er to hundredeler bak Isabelle Pedersen sin norske juniorrekord innendørs. Norna-Salhus-løperen hadde en solid sesong utendørs i fjor og var bare en hekt i siste hekk unna medalje i U20-EM. Hjørnevik er fortsatt junior og da er det U20-VM i Nairobi i sommer som gjelder og man skal ikke se bortfra at det kan bli tur til EM i Paris for den meget lovende og ambisiøse bergenseren.

Ellers blir det spennende å se Andrea Rooth fra Lambertseter på korthekken med høye hekker. Hun debuterte på den distansen for et par uker siden med 8.52. Det blir absolutt ingen overraskelse om jenten som ble juniornorgesmester i femkamp innendørs for et par uker siden sikrer seg medalje i helgen. Ellers kan fjorårets hekkekomet Magdeli Støten fra Sarpsborg nevnes og hun er nok lysten på sin første NM-medalje på øvelsen. Ålesund sin lovende 2004-modell Lovise Skarbøvik Andresen skal i aksjon på 60 meter med seniorhekkehøyde for første gang og hun er i meget god form med sterke løp i Ulsteinvik i helgen som var.

3000 meter kappgang: Siri Gamst Glittenberg tok sølv i fjor og forbedret sin innendørspers til 14:35.94 under Nornalekene for et par uker siden. Utøveren som har representert Norge både under U18-EM og EYOF i kappgang de siste årene blir en liten favoritt.

Maren Karlsen Bekkestad fra Sturla gikk inn til bronse i fjor og det er muligheter for å komme seg enda høyere opp på podiet denne helgen. Regjerende mester er Fride Møller Flatin fra Dimna og hun bør kunne sikre seg medalje også i år.

Høyde: Tonje Angelsen har vært landets beste høydehopper de siste snaue tiåret og har tatt fem gull i NM innendørs, det siste i fjor. Trønderen åpnet sesongen forrige helg under Norgeslekene og hoppet da 1.83. Hun har nok siktet seg inn mot OL i Tokyo, som isåfall vil være de tredje strake olympiske lekene for utøveren som tok sølv i EM i 2012 og har sterke 1.97 som pers. Innendørs er det høyeste hun har hoppet 1.93 og kanskje kan hun tukte sin mesterskapsrekord på 1.91 fra 2011 hvis hun virkelig får fullklaff.

Katarina Mögenburg har totalt fem NM-medaljer i høyde innendørs, blant annet gull fra 2013 og 2015. Sistnevnte år var hennes sist medalje, men stiller hun her bør det bli nok en medalje. Kvinnen med en pers utendørs på 1.90 endte med 1.84 i fjor og EM-kravet på 1.90 er et naturlig mål. Hun delte seieren med Angelsen under Norgeslekene forrige helg og forhåpentligvis får vi nok en jevn duell her.

Målselvs Marie Brekke hadde en fin sesong i fjor og kan få med seg NM-medalje her. En som bør kjempe om medalje er Stjørdals Thea Leirfall Bremset, som sikret seg bronse i fjor og hun perset til 1.76 innendørs i fjor. En som har åpnet denne sesongen meget fint er Madelen Haaheim Sveinungsen fra Sørild, som perset til 1.76 på hjemmebane for noen uker siden. Hun er fortsatt junior og kan ta sin første NM-medalje her. Malin Støyva fra Norna-Salhus perset til 1.71 forrige helg og fortsetter fremgangen her kan det bli medaljekamp.

Stav: Birgitte Kjuus er favoritt i stav for kvinner. Hun hadde en fin sesong i fjor der hun flyttet sin pers utendørs til 4.13 og det resulterte i deltakelse i U23-EM. Ull/Kisa-utøveren er regjerende mester og har gull og bronse fra tidligere i NM innendørs. Her bør det bli nok et gull og hun kan kanskje nærme seg sin pers innendørs på 3.95.

Bak Kjuus kan det bli jevnt mellom trønderne Agnes Elisabeth Morud fra Ranheim og Stine Grong Ruud fra Stjørdal. Førstnevnte er regjerende sølvvinner og er et stortalent født i 2003. Forhåpentligvis kan hun tukte sin innendørspers på 3.60. Grong Ruud ble bronsevinner i fjor og kan fort ende på samme plassering i år.

Lengde: Oda Utsi Onstad hadde et ellevilt norgesmesterskap innendørs i fjor med tre gull og to norgesrekorder. Hun satte ikke norsk rekord i lengde, men tok et klart gull. Totalt har hun hele 26 NM-gull i lengde, tresteg og lengde uten tilløp uten- og innendørs. Hennes pers i lengde innendørs er på 6.34 fra 2006. Utsi Onstad blir soleklar favoritt i denne øvelsen og kanskje kan hun tukte persen hun satte noen måneder før hun ble 16 år. Hun åpnet forøvrig sesongen med 6.06 i nettopp Bærum for noen uker siden.

Mia Guldteig Lien er enda et meget lovende talent fra Ranheim . Hun tok sølv i juniorklassen under NM i mangekamp for et par uker siden, men er sterkest i lengde. Under mangekampen tangerte hun sin innendørspers på 6.02 og nye hopp over 6 meter bør være mulig her. Klarer hun det vil nok hennes første NM-medalje innendørs være et faktum.

Hanne Berit Irgens fra Sandnes ble norsk mester på øvelsen innendørs i 2018 og tok bronse i 2017. Hun har hoppet over 6 meter to ganger, det var i to konkurranser innendørs i 2018. Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal har en pers utendørs på fine 6.15 fra 2017. Hvis hun hopper over seks meter i Bærum bør det absolutt bli medalje for kvinnen som tok bronse i 2018. Det har forøvrig aldri krevdes hopp over 6 meter for å ta sølv i NM innendørs.

Det er en haug med utøvere som har potensiale til hopp mellom 5.50-6.00 og en av disse er Lisa Wilker fra Tingvoll, som perset til 5.85 under junior-NM i fjor.

Tresteg: Under fjorårets norgesmesterskap smalt Oda Utsi Onstad til med 13.65 i tresteg og sikret seg da sitt femte NM-gull i øvelsen innendørs og hun satte norsk innendørsrekord. Hun blir naturligvis soleklar favoritt til å ta enda et gull denne helgen og forhåpentligvis kan vi se hopp opp mot rekorden, men det kan ikke forventes med tanke på at dette blir sesongens første konkurranse i øvelsen.

Monika Benserud fra Gneist tok sølv bak Utsi Onstad i fjor, akkurat som hun gjorde i 2016 og 2017. Bergenseren vant gull i 2015 og den nylig uteksaminerte studenten bør sikre seg nok en NM-medalje.

Julie Margrethe Gaustad fra BUL og Mari Sellevåg Aarø fra Norna-Salhus er to kvinner som nok vil kjempe om bronsemedalje. De hadde en duell om den medaljen i fjor og da var Aarø sterkest ni centimeter foran Gaustad. Totalt har Sellevåg Aarø hele fire NM-bronser innendørs i tresteg. Den siste som kan nevnes er Tjalve sin junior Hedda Kronstrand Kvalvåg.

Lengde uten tilløp: Oda Utsi Onstad tok sitt tiende NM-gull i lengde uten tilløp i fjor da hun flyttet sin norgesrekord fra 2.93 til 2.99. Nok et gull bør kunne sikres her og drømmegrensen på 3 meter er absolutt ingen umulighet for kvinnen fra Fagernes.Ezinne Okparaebo er påmeldt denne øvelsen, noe som er spennende. Hun hoppet i Leikvanghallen i starten av november og noterte da 2.72. Dette er en lengde som har holdt til bronsemedalje hvert år siden 1980 og har også holdt til sølvmedalje flere år.

Gracia Kongolo fra Søndre Land har en pers på 2.74, bronse fra de to siste årene og kan utfordre Okparaebo. Sørilds Ingvild Meinseth og Trondheims Marte Pettersen er også to utøvere som kan kjempe om medalje.

Høyde uten tilløp: Bare Telma Eid fra Søndre Land og Katarina Mögenburg fra Tyrving er påmeldt høyde uten tilløp i kvinnenes seniorklasse. Sistnevnte har hele seks NM-gull i øvelsen og har vunnet de to siste årene. Det blir nok enda et gull for kvinnen med en pers på 1.50. Eid sikret seg sølvet i fjor og det blir nok det samme i år.

Kule: Askers Elisabeth Thon Rosvold hadde en strålende sesong i fjor, først og fremst i diskos med finale i U20-EM og norsk juniorrekord. Hun presterte også i kule der hun perset til 13.38. Med det bør hun kjempe om gull. En annen diskoskaster fra 2003-kullet i Lotta Flatum Fallingen fra Brandbu blir en liten favoritt etter å ha perset til 13.47 forrige helg. Andre medaljekandidater er 2018-sølvvinner Marit Jørgenrud fra Spydeberg og Kristina Thunem fra Fiskå, mens det blir spennende å følge Ull/Kisas lovende 2004-modell Hanna Emilie Hjeltnes.

4x200 meter: Tjalve kan stille et meget solid lag på 4x200 meter med Amalie Iuel, Sara Dorthea Jensen og Lakeri og Kaitesi Ertzgaard, som er døtrene til tidligere storsprinter John. Den norske rekorden på distansen lyder for øvrig på 1:37.96 og ble satt av Sandnes i 2018, den tiden kan bli slått nå. Tjalve er for øvrig regjerende mester.

Tyrving må alltid regnes med i kvinnestafett og de tok sølv i 2017 og 2018. Ledet an av Helene Rønningen bør de ha medaljemuligheter også i dette mesterskap. Det samme kan Norna-Salhus, anført av Ezinne Okparaebo, ha, mens Fredrikstad også har flere sterke løpere.

Menn

60 meter: Salum Kashafali har vært blant landets raskeste menn i flere år, mens han i fjor tok steget opp til å bli verdens raskeste mann, da i paraklasse T12. Kashafali sliter med en øyesykdom og i fjor var første sesong han valgte å bli klassifisert som parautøver. Det medførte VM-gull, verdensrekord og pris under Idrettsgallaen. Han har tidligere vunnet gull i NM innendørs på 60 meter og blir den største favoritten i år. Hans pers på 6.77 kan nevnes.

Amund Høie Sjursen fra Gneist deltok i denne øvelsen under EM innendørs i fjor etter å ha perset til 6.78. Denne sesongen åpnet han med 6.97 under Nornalekene for et par uker siden og mannen som er regjerende mester er nok lysten på enda en medalje.

Ellers er det mange utøvere som på en god dag kan melde seg på i medaljekampen. Mathias Hove Johansen fra Skjalg ble norsk mester på 200 meter utendørs i fjor og kan få med seg enda en NM-medalje her etter en fin sesongåpning forrige helg. Fanas Christian Marthinussen er regjerende bronsevinner og veteranen må nevnes, det samme med Christian Mensah fra Trondheim, Even Meinseth og Simen Tjelta Larsen fra Skjalg.

200 meter: Mathias Hove Johansen er favoritt på 200 meter. Rogalendingen har utrolig nok 36 løp mellom 21.00-21.40 og forhåpentligvis kommer hans første løp under 21 sekunder i løpet av sesongen. Han tok gull på øvelsen innendørs i 2018 og hans pers innendørs er 21.27 fra Nordenkampen i fjor. Hove Johansen blir favoritt til å ta enda et NM-gull på 200 meter, han vant også utendørs i fjor.

Et par yngre utøvere i Filip Bøe fra Fana og Andreas Haara Bakketun fra Gular må nevnes blant medaljekandidatene etter solide løp på denne distansen utendørs i fjor. Gular har en medaljør fra U20-EM på 200 meter påmeldt i Even Meinseth. Sørlendingen har slitt enormt med skader siden hans bronsemedalje fra det mesterskapet i 2015, men har trent bra i vinter og det blir spennende å se om han kan nærme seg gamle høyder etter hvert.

Øyvind Strømmen Kjerpeset fra Florø er en veteran med gull fra 2013 og 2014 og har rutinen til å gjøre det bra, det samme med Moelvens Carl Emil Kåshagen, som totalt har fem medaljer. I likhet med 60 meter er det litt vanskelig å spå medaljevinnere og også Christian Mensah og Muhammed Dodou Jatta fra Norna-Salhus kan nevnes.

400 meter: Fredrik Øvereng imponerte stort under lag-EM i Sandnes i fjor da han senket sin pers på 400 meter til 47.03. Nå stiller trønderen opp på distansen under NM og hans pers innendørs lyder på 48.50. Han har tidligere en sølv på distansen fra 2018 innendørs i NM og han blir nok en liten favoritt her. Det er flere som kan kjempe om medaljer og Gular har en spennende kar i Tor Vedde. Han imponerte stort for et par år siden da han flyttet sin pers til 48.07, men han har slitt med skader siden det. Nå har han trent bra en stund og kan kjempe om medalje.

Av mer lovende utøvere bør regjerende bronsevinner Sebastian Casper Flows fra Nittedal og Jonatan Greni Bjerkaas fra Tyrving nevnes, mens brødrene Jørgen og Carl Emil Kåshagen også kan blande seg inn høyt oppe. Jørgen har slitt mye over mange år, men gjorde noen strålende løp i comebacket i fjor og gjenskaper han det her bør det kunne bli medalje, slik han klarte i 2013 da han løp inn til bronsemedalje.

800 meter: Thomas Roth åpnet sesongen forrige helg med fine 1:18.70 på 600 meter og viste at formen er bra på tross av at han er inne i en tung treningsperiode. Nå gjør han en opptreden på sin favorittdistanse 800 meter, der han har vært i EM-finale utendørs og har fire medaljer i NM innendørs, med gull fra 2010, 2013 og 2018. Roth blir en liten favoritt her, men får nok knalltøff kamp fra en tidligere klubbkamerat i Markus Einan, som før denne sesongen valgte å melde overgang til BUL.

Markus Einan gjorde et solid løp på denne distansen under fjorårets mesterskap da han løp inn til gull. Nå er han nok ute etter å forsvare sin gullmedalje og tukte fjorårets tid på 1:48.90. Det kan bli en meget spennende og severdig 800 meter og forhåpentligvis blir det satt fart slik at vi får se gode tider.

Sigurd Tveit fra Kristiansand Løpeklubb er nok lysten på å henge seg på Roth og Einan lengst mulig og kanskje se 1:49-tallet på distansen for første gang. Sørlendingen bør absolutt kunne ta sin første NM-medalje på seniornivå og han har allerede vist form denne sesongen med å forbedre sin innendørspers på 400 meter. Didrik Hexeberg Warlo hadde en solid sesong i fjor der han perset til 1:49.56. Han er regjerende sølvvinner og tok bronse i 2018, nok et medalje er absolutt mulig. Den meget lovende BUL-løperen Tobias Grønstad fortjener også å bli nevnt.

1500 meter: Marius Vedvik hadde best tid på denne distansen av løperne som stiller her utendørs i fjor med 3:44.04. Førdianeren bør da absolutt regnes med som en av de heteste gullkandidatene og han vant øvelsen i 2017, mens det ble bronse i 2015. I 2015 vant Erik Udø Pedersen og sørlendingen er en het gullkandidat også i år. Udø Pedersen som, i likhet med Vedvik, også er god på lengre distanser er kapabel til tider rundt 3:45. Han har forøvrig en sølv å forsvare fra i fjor.

Ådne Andersen fra Dimna og Even Brøndbo Dahl fra Orion løp på henholdsvis 3:46.84 og 3:47.07 utendørs i fjor. Førstnevnte har vist fin form på lengre distanser opp til halvmaraton det siste året, mens Brøndbo Dahl går mye på ski. Det blir da spennende å se hvor mye fart de har i beina. En annen milsluker som løp under 3:50 i fjor er Narve Gilje Nordås fra Sandnes.

Bjørnar Sandnes Lillefosse er en annen kar som er kapabel til å løpe fort på denne distansen, mens det er gledelig å se Hans Kristian Fløystad fra Kristiansand Løpeklubb tilbake i NM.

3000 meter: Marius Vedvik er alltid lysten på NM-gull og er en av favorittene her. Gular-løperen har hatt en lang konkurransepause for å være han, men var tilbake som hare for et par uker siden. Førdianeren ble norsk mester på 3000 meter i 2017 og har også to bronsemedaljer. Vedviks klubbkompis Bjørnar Sandnes Lillefosse har fått trent bra i flere måneder nå og da kommer formen fort. Han imponerte på 3000 meter under Nornalekene for et par uker siden da han perset til 8:02.53. Han har en terskel som er godt under 3 minutter per kilometer og en tid under 8 minutter er realistisk om det blir satt fart.

Tønsbergs Jonatan Vedvik hadde stor fremgang i fjor og bør kunne sørge for at det er to utøvere med samme etternavn som kjemper høyt oppe på resultatlisten i Bærum. Erik Udø Pedersen tok gull på denne distansen i Tjalve-trøyen i 2015 og etter en periode for Kristiansand Løpeklubb løper han nå for Ull/Kisa. Sørlendingen har etterhvert blitt et sikkert kort i kamp om NM-medaljene og kan sikre seg nok en medalje her.

Ådne Andersen og Even Brøndbo Dahl er to karer som bør kunne henge med lenge og begge har habile avslutninger. Per Svela er regjerende mester og har meldt overgang til Ull/Kisa siden fjorårssesongen. Rogalendingen har hengt med Filip Ingebrigtsen på intervalløkter i høyden i starten av dette året og det er et voldsomt kvalitetstegn. Svela har normalt sterke avslutninger og innendørspersen fra i fjor på 7:58.07, som gjorde at han fikk deltatt i EM innendørs i Glasgow, kan ryke her om det blir satt fart. Narve Gilje Nordås er også en utøver som bør nevnes blant favorittene.

60 meter hekk: Vidars Vladimir Vukicevic har tre NM-gull på 60 meter hekk innendørs og vinner distansen om han stiller opp og unngår uhell. Han har den norske rekorden med 7.69 fra 2013 og et naturlig mål er å nærme seg den tiden, og VM-kravet innendørs på 7.70, i løpet av sesongen.

Vukicevic stilte ikke i fjor og da benyttet Gneists Gjert Høie Sjursen muligheten til å bli norsk mester. Han bør kunne kjempe om medalje i år, men får tøff kamp fra karer som Sondre Mjølkarlid fra Hattfjelldal og Henrik Holmberg fra Vik. Sistnevnte er mangekjemper, har sølv fra 2015 og en pers på 8.22 fra det løpet, mens årsbeste er 8.31. Sondre Mjølkarlid viste fin fremgang på korthekken i fjor og med god fremgang også i år er ikke U20-VM helt urealistisk. Her gjør han sitt første løp med de høyeste hekkene, noe som blir spennende.

5000 meter kappgang: I kappgang er det et navn det handler om i Norge: Håvard Haukenes. Mannen som er en kløpper på de lengste distansene med en fjerdeplass fra EM og syvendeplass fra OL i Rio stiller på 5000 meter i Bærum. Utøveren fra Norna-Salhus har gjort unna en vellykket treningsleir i Sør-Afrika med drøyt 550 kilometer tilbakelagt på tre uker har en pers innendørs på 21:07.9 fra 2013 og det er en tid som bør slås om teknikken sitter for mannen som har en pers utendørs på 19:19.79.

Haugesunds Andreas Døske gjorde en lovende sesongåpning på 3000 meter under Nornalekene og er den som skal kjempe om sølvet sammen med Tjalves Tobias Lømo, begge to er to lovende juniorer som det blir spennende å følge. Døske er forøvrig regjerende mester fra hjemmebane i fjor.

Høyde: Mangekjemper Sander Aae Skotheim vant NM-gullet utendørs i fjor og har åpnet bra med pers innendørs 2.06 under NM i mangekamp for et par uker siden. Frederik Jahr fra Tyrving er regjerende mester og har ytterligere to medaljer fra NM innendørs. Han er normalt en stabil hopper som stadig hopper rundt 2 meter, noe som trolig vil sørge for at han er i medaljekampen her. Vetle Raa Ellingsen fra Fana er den som har vist best form i 2020 med å perse til 2.10 forrige helg. Med det hoppet seiler han opp som favoritt til å ta sitt første NM-gull innendørs.

En annen kar med pers over 2 meter som bør kunne kjempe om medalje er 2018-vinner Henrik Holmberg fra Vik. Enda en mangekjemper som kan være i medaljekampen er Toralv Opsal fra Dimna. Han er endelig tilbake i konkurranse og da han tangerte sin innendørspers på 2.00 forrige helg sørget han for at han er en medaljekandidat denne helgen.

Stav: To karer som representerer Fana blir blant favorittene i denne øvelsen i Pål Haugen Lillefosse og Eirik Dolve. Begge to har vunnet U20-EM, førstnevnte er regjerende mester og har i tillegg gull fra U18-EM og EYOF, noe som betyr at han har vunnet gull internasjonalt de tre siste sesongene og i år blir han en gullkandidat i U20-VM. I NM innendørs er han regjerende mester, mens det ble sølv i 2017 og 2018. Den unge mannen med det råsterke konkurransehodet har imponert meget i starten av sesongen og flyttet sin norske juniorrekord innendørs til 5.60 forrige helg og forhåpentligvis kan han nå enda høyere denne helgen.

Dolve, som før denne sesongen flyttet til Latvia for å satse, har slitt de siste årene med ulike skader, men har et velfylt premieskap fra dette mesterskapet med gull i 2012, 2013, 2017 og 2018, i tillegg har han fire sølvmedaljer. Han slet forrige helg og rev på sin åpningshøyde, mens hans sesongbeste lyder på 5.20.

De to øvrige medaljekandidatene er Andreas Gjesdal fra Tjalve og Per Magne Florvaag fra Sandnes. Førstnevnte har vist fin form denne sesongen og har forbedret sin personlige rekord flere ganger, senest til 5.20 forrige helg. Han har med det gode muligheter til å gjenta bronsemedaljen fra 2015. Florvaag har slitt med skader i flere sesonger og hans pers innendørs er på 5.45 fra EM innendørs i 2015. I år står han med 5.10 og han er nok lysten på å sikre seg enda en medalje fra NM innendørs, han har gull fra 2014-2016, i tillegg til en sølv- og en bronsemedalje fra tidligere.

Lengde: Den mosegrodde norgesrekorden i lengde utendørs til Kristen Fløgstad fra 1973 ble endelig slettet i fjor av Ingar Kiplesund, som hoppet strålende 8.10 i Sierra Nevada. Nå er trønderen på jakt etter enda en rekord og det er den norske innendørsrekorden, som lyder på 7.81. Kiplesund, som nå har skiftet klubb til Vidar, er nok ikke veldig interessert i at lengderekorden tilhører en mangekjemper også etter denne helgen (Martin Roe har rekorden nå) og hopp over åtte meter bør absolutt være mulig for mannen som man fort kan se i OL i Tokyo. Kiplesund har tidligere fem medaljer fra NM innendørs, han tok bronse i fjor og hans eneste gullmedalje kom i 2017.

En annen som har vunnet medaljer i NM innendørs tidligere er Amund Høie Sjursen fra Gneist. Han har gull fra 2018, er regjerende sølvvinner og har en pers innendørs på 7.53. Det er i utgangspunktet tre karer som skal gjøre opp om medaljene i øvelsen og den siste er Henrik Flåtnes, som er regjerende norgesmester innendørs. Tønsberg-karen er et meget lovende talent og var i finalen under U20-EM i fjor, der han ble nummer syv. Hans pers innendørs er på 7.63, som også er norsk juniorrekord innendørs. Flåtnes åpnet sesongen i Bratislava på søndag og endte der med 7.47.

Ellers kan Marius Bull Hjeltnes og sprinter Mathias Hove Johansen nevnes som spennende karer i lengde.

Tresteg: I tresteg seiler Per Bucher Johannessen fra Fana opp som en ørliten favoritt. Han har hoppet 15.00 denne sesongen og utendørs i fjor hoppet han 15.30. Bucher Johannessen er regjerende mester og får nok også i år tøff kamp fra klubbkompis Sondre Vie Ytrearne. Sistnevnte tok sølv i fjor bare tre centimeter bak Johannessen og forhåpentligvis får vi nok en thriller her. To karer som imponert i denne øvelsen og hadde fin fremgang i fjor er Marius Bull Hjeltnes fra Tjalve og Viljar Gjerde fra Norna-Salhus. De perset til 15.23 og 15.10 og med det er de hete gullkandidater. Hjeltnes er forøvrig regjerende bronsevinner.

Sander Aae Skotheim fra Tjalve er et stort mangekamptalent og er også habil i tresteg, en øvelse som ikke er en del av mangekamp. Han bør kunne være kapabel til å hoppe opp mot 15 meter hvis han får fullklaff. Også Carl Erik Landsvik fra Fana kan nevnes.

Høyde uten tilløp: Martin Fagelund har vært den fremste norske utøveren i denne øvelsen de siste årene. Sturla-karen står med en pers på 1.75 fra 2018 og har fire strake NM-titler. Han har årsbeste på 1.70 og skal da bli vanskelig å slå også i år. Han kan fort få kamp fra en mer kjent klubbkompis i Ola Stunes Isene. Diskoskjempen liker å konkurrere også i andre øvelser enn det han normalt gjør og er også habil i høyde uten tilløp. Han har to NM-sølv i øvelsen fra tidligere og har en årsbeste på 1.60. Den siste som seiler opp som medaljekandidat er Sondre Alexander Høyland fra Tyrving. Han er en habil spydkaster med pers på 75.26, men presterer også i denne øvelsen med pers på 1.66 og han er regjerende sølvvinner. Ellers kan Caleb Kongolo fra Søndre Land nevnes.

Lengde uten tilløp: Hele 21 utøvere er påmeldt lengde uten tilløp i herrenes seniorklasse. Kenneth Bjorvatn fra Birkenes imponerte i Grimstad i fjor med 3.46 og gjenskaper han det her er gull absolutt realistisk for mannen som er regjerende mester. Øystein Klareng fra Orion har en fin pers og kan melde seg på i medaljekampen.

Hommelviks John-Arild Sleen perset til 3.36 i fjor og er nok lysten på å forbedre fjorårets bronsemedalje. Mannen som kom foran han på resultatlisten i fjor er Ola Stunes Isene. Han er på jakt etter tre medaljer i helgen og det er absolutt realistisk med tanke på at hans årsbeste lyder på 3.20. Atcha Prommetta fra Moss kan nevnes, det samme må Sondre Alexander Høyland og Reidar Bergh Moss fra Tønsberg. Sistnevnte har pers på 3.29.

Kule: Bamsen fra Voss Marcus Thomsen er en av våre mest lovende og spennende utøvere. Tjalve-karen deltar i kule og der åpnet han sesongen med 20.56 i starten av januar. Han meldte da at det skulle gå mye lengre under NM innendørs, noe som lover godt. Han har etter dette vært i Sør-Afrika på treningsleir og det har blitt rapportert om meget lange støt. Det kan nevnes at den norske innendørsrekorden lyder på 20.98 og OL-kravet er på 21.10, ingen av disse lengdene er uoppnåelige for den tidligere U20-europamesteren som har vunnet NM innendørs i kule de to siste årene.

Bak Thomsen seiler en av verdens beste diskoskastere fra i fjor opp i Ola Stunes Isene. Sturla-utøveren er også en god kulestøter med pers på 17.34 utendørs, i tillegg har han to medaljer fra NM innendørs tidligere, deriblant gull i 2015. Bak disse to kan det bli jevnt mellom karer som Henrik Holmberg, Toralv Opsal, Sondre Alexander Høyland fra Tyrving og Mathias Reksten Dale fra Breimsbygda. Sistnevnte er et kjempetalent som er født i 2003 og har åpnet sesongen strålende med 17.99 med 5 kg-kulen.

4x200 meter: Gular har forsterket sin sprinttropp ganske kraftig før denne sesongen, noe som gjør at de nok er favoritter på 4x200 meter. Bergensklubben har ikke vunnet denne øvelsen i NM siden 2004, som var det første offisielle norgesmesterskapet innendørs. Med utøvere som Andreas Haara Bakketun, Even Meinseth og veteranen og småbarnspappa Torbjørn Lysne på laget bør det kunne løpes fort. Moelven tok sølv i 2017 og bronse i fjor, de er nok da meget lystne på gull og kan stille med flere blad Kåshagen. Ellers må Sandnes og ikke minst Tyrving, som vant i 2017 og 2018, nevnes.

60 meter para: Det er lagt inn 60 meter for parautøverne og flere utøvere som har representert Norge i internasjonale mesterskap stiller. I kvinneklassen er Ann Selda Deliler fra Eidanger og Ida-Louise Øverland fra Hind påmeldt, mens i herreklassen stiller Vegard Dragsund Sverd fra Norna-Salhus.

Høyde uten tilløp kvinner junior: Lillian Washington fra Hellas hoppet fine 1.40 i denne øvelsen for en måneds tid siden og seiler med det opp som en gullkandidat. Mathilde Sofie Klokseth fra Moss hoppet 1.41 da hun tok gullet i juniorklassen i fjor. Ellers bør Tyrvings Hedvig Kallåk og Madelen Haaheim Sveinungsen begge kunne være med i medaljekampen. Førstnevnte perset til 1.40 i oktober.

Lengde uten tilløp kvinner junior: Lillian Washington har også perset i lengde uten tilløp denne sesongen med 2.65 i oktober. Med et lignende resultat bør hun absolutt kunne kjempe om gull. Fride Vågen fra Laksevåg perset til 2.65 i desember og blir nok med i gullkampen. Det samme bør Mathilde Sofie Klokseth kunne være. Ester Holt fra Sturla er regjerende sølvvinner og må regnes med, det samme med regjerende mester Lisa Wilker, Lovise Skarbøvik Andresen og Miranda Lauvstad fra Tyrving. Det er alt i alt mange som kan hoppe rundt 2.60.

Høyde uten tilløp menn junior: Fem karer er påmeldt denne øvelsen og Julian Skimmeland Aasheim skiller seg ut som en ganske klar favoritt. Stord-karen perset til 1.63 i november og bør kunne bli norsk mester. De fire andre påmeldte Magnus Myklebost fra Modum, Teodor Heldal fra Fana, Josue Kongolo fra Søndre Land og Jonathan Askeland fra Sørild er alle jevne og de to som har dagen vil nok sikre seg medaljene.

Lengde uten tilløp menn junior: Sondre Mork Kasin fra Snøgg hoppet 3.08 i september og med det bør han absolutt kunne ta gull. Det samme kan Markus Rooth fra Tjalve. Den uhyre lovende mangekjemperen har allerede vist form i 2020 med å vinne gull i junior-NM i mangekamp på norsk juniorrekord innendørs. Sist han hoppet lengde uten tilløp innendørs var for et drøyt år siden og han har en pers på 3.02.

Josue Kongolo ble nummer to i fjor og med det er han en het medaljekandidat også i år. Andre som kan kjempe om medalje er Haakon Petersen Amble fra Tyrving, Fabian Ekholdt Holmen fra Vestfossen, Kristian Trigueno Steen fra Larvik og Jonatan Askeland.

1,019 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle